Kochani!
Sekcja kulinarna przed Świętami Wielkiej Nocy, jak co roku stara się podtrzymać tradycję.
W tym roku sytuacja jest wyjątkowa i nie mogliście uczestniczyć w zajęciach, ale nasz opiekun sekcji kulinarnej mgr Arletta
Stelmachowska przygotowała dla Was przepis na świąteczny mazurek.
Z okazji bliskich już Świat Wielkanocnych sekcja kulinarna poleca przepisy na ciasta świąteczne:
1.Super mazurek
Ciasto:
50 dag maki
25 dag cukru pudru
25 dag margaryny lub masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
2 łyżki kakao
cukier waniliowy
Do przełożenia:
4 białka
20 dag cukru pudru
ok.15 dag posiekanych orzechów włoskich, ok.15 dag migdałów,
marmolada lub dżem
Polewa:
1 łyżka tłuszczu
8 łyżek cukru
4 łyżki wody
2 łyżki kakao
Sposób wykonania:
Zagnieść kruche ciasto,podzielić na 3 części do jednej dodać kakao.Z białek ubić sztywną pianę i pod koniec ubijania dodać cukier puder.Na wysmarowanej blasze ułożyć jedną część białego ciasta posmarować je cienko marmoladą lub dżemem,wyłożyć połowę piany,posypać orzechami i migdałami.Na warstwę piany
zetrzeć na tarce o dużych otworach ciemne ciasto wyłożyć na nie resztę piany,
po czym zetrzeć białe ciasto.
Mazurek piec około 35-40 min.w temperaturze 180-190 stopni.
Na ostudzony mazurek wylać polewę(robi się ją rozpuszczając na wolnym ogniu podane składniki) i dowolnie udekorować.
Życzymy Smacznego i miłej zabawy przy dekorowaniu mazurka.